»Dobra jed se sama hvali« - Babič, Saša (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2025)
Avtorica se v članku osredotoča na slovenske paremiološke enote, ki vsebujejo imena (pripravljenih) jedi: hrana, jed, kruh, hlebec, juha, kaša, močnik, polenta, klobasa, meso, pečenka, prata, štruklji, žganci, potica, kolač. Z etnolingvistično in folkloristično analizo pokaže pomenska polja teh paremioloških enot, njihove simbolne pomene in prek tega začrta konceptualno kartiranje in konotacije samih poimenovanj. Ob analizi diahronih konotacij ugotavlja tudi aktualno zrcaljenje vrednot, ki jih vsebuje diahrono gradivo.
Keywords: dish; food; hrana; jezik; language; prehrana; proverbs; riddle; Slovenski pregovori; uganka