The new balancing of power in international organisations - Šabič, Zlatko (Teorija in praksa, 2019)
Članek proučuje vedenje Kitajske znotraj Organizacije združenih narodov (OZN), natančneje, proučuje novopridobljeno zavezanost Kitajske k mirovnim operacijam OZN. Članek ugotavlja, da se Kitajska kot nastajajoča velesila ne želi popolnoma odcepiti od sedanjega mednarodnega sistema globalnega vladanja, temveč v tem sistemu raje išče svoje priložnosti oz. ga uporablja za udejanjanje svojih lastnih političnih in ekonomskih interesov. Tak pristop ima multiplikativne učinke na druge vidike kitajskega sodelovanja v mednarodnih institucijah, npr. omogoča kompenzacijo za normativne kritike na njen račun.
Keywords: Balance of power; International organizations; Mednarodne organizacije; Mirovne operacije; Organizacija združenih narodov; Peacekeeping; Ravnotežje sil