Izziv revščine v nekaterih mezopotamskih zakonikih in Svetem pismu - Skralovnik, Samo (Studia Historica Slovenica, 2017)
Ob primerjavi pravnega vidika - odnosa do revnih - v obravnavanih mezopotamskih zakonikih in Svetemu pismu se izkaže, da se razumevanje vprašanja revščine ne izčrpa na podlagi rezultatov, pridobljenih ob primerjavi pravnih določil. Primerjava v ozadju razkriva širše vprašanje, katerega le eden izmed mnogih vidikov je tudi družbeni izziv revščine. Primerjava odstira različnost koncepta dojemanja boga in družbe na eni in drugi strani kot temeljni vzrok drugačnega odnosa do revščine.
Keywords: Biblija; Mezopotamija; revščina; Sveto pismo; svetopisemska zgodovina; zakoniki