Roberto Juarroz y José Ángel Valente - Saldana, Alfredo (Ars et humanitas, 2017)
Ena ponavljajočih se tem v sodobni poeziji je prav tista, ki pod vprašaj postavlja sposobnost jezika za ustalitev in nadzor resničnosti, tista, ki naznačuje nezadostnost vsakršnega znanja, osnovanega na besedi. Argentinski pesnik Roberto Juarroz (1925-1995) in španski pesnik José Ángel Valente (1929-2000), ki sta imela z jezikom buren in radikalen odnos, sta značilna predstavnika iste vrste razmišljujočega, metapoetičnega in precej pojmovno zgoščenega pisanja: v njunih delih namreč najdemo nenehno premišljevanje o besedi in njeni zmožnosti ustvarjanja resničnosti. Oba sta se predala podobnemu projektu širjenja meja jezika ter v niču in praznini prej kot odraze nekakšnega pesimizma našla priložnosti za ustvarjanje novih pomenov.
Keywords: argentinska književnost; Juarroz, Roberto; nič; pesniki; praznina; primerjalna književnost; sodobna poezija; španska književnost; tišina; Valente, José Ángel