Hydrological modelling of the karst Ljubljanica river catchment using lumped conceptual model - Sezen, Cenk (Acta hydrotechnica, 2018)
Modeliranje površinskega odtoka kot posledice padavin je pomembno za različne človeške aktivnosti in dejavnosti. Tako lahko hidrološke modele uporabimo za načrtovanje uporabe vodnih virov in vodnogospodarskih sistemov. V prispevku je prikazana uporaba različnih konceptualnih modelov (Genie Rural, a 4-parameter Journalier (GR4J), Genie Rural, 6-parameter Journalier (GR6J) ter CemaNeige GR6J), ki so bili razviti v sklopu hidrološkega dela raziskovalnega inštituta IRSTEA. Glavna razlika med modeli je v kompleksnosti ter obravnavanih procesih. Kot študijo primera smo izbrali nehomogeno, večinoma kraško porečje reke Ljubljanice do vodomerne postaje Moste. Rezultate uporabljenih modelov smo primerjali z uporabo različnih kriterijev ustreznosti. Kot enega izmed kriterijev smo uporabili tudi indeks baznega odtoka (BFI), ki smo ga izračunali za modelirane in izmerjene vrednosti pretokov. Na podlagi predstavljenih rezultatov lahko zaključimo, da je za nehomogeno in kraško porečje verzija modela CemaNeige GR6J izkazala boljše rezultate v primerjavi z verzijama GR4J in GR6J. Ta verzija modela (CemaNeige GR6J) v primerjavi z verzijo GR4J vključuje tudi snežni modul in izboljšano metodologijo za modeliranje nizkih pretokov, ki je že vključena tudi v verzijo GR6J.
Keywords: calibration; enovit konceptualni model; hidrologija; Ljubljanica; Ljubljanica River; lumped conceptual model; model padavine-odtok; rainfall-runoff modelling; umerjanje; validacija; validation