Testing an extended model of organic food purchasing behaviour - Žibret, Mateja (Teorija in praksa, 2018)
V tem članku proučujemo nakupovalno vedenje potrošnikov, ki ga pojasnjujemo s prirejeno teorijo načrtovanega vedenja. Z metodo modeliranja strukturnih enačb smo proučili subjektivno znanje potrošnikov, vlogo strokovnjakov za zdravje in prehrano v nakupovalnem procesu ter stališča potrošnikov do ekološkega sadja in zelenjave. Poleg tega nas so nas zanimala potrošnikova prepričanja o svoji učinkovitosti pri nakupovanju teh izdelkov, namera za njihov nakup in pogostost nakupa teh izdelkov. Večina dosedanjih raziskav o potrošnikih ekološke hrane se osredinja le na njihovo izraženo namero za vedenje, ki je predmet proučevanja, pri čemer avtorji predpostavljajo, da se bo slednja samodejno preoblikovala v vedenje. V nasprotju z njimi v tej raziskavi proučujemo tudi pogostost nakupa ekološkega sadja in zelenjave ter ugotavljamo, da je med vsemi vplivi, ki smo jih raziskovali, najmočnejši vpliv socialne primerjave na namero za nakup. Skladno s predpostavljenim smo statistično značilno potrdili tudi vpliv namere in prepričanj o lastni učinkovitosti na nakupne odločitve potrošnikov ekološkega sadja in zelenjave.
Keywords: Consumer behavior; ekološka hrana; Food; Hrana; Nakupovanje; Shopping; Vedenje potrošnikov