New records of the early life history stages of louvar, Luvarus imperialis Rafinesque, 1810, from the eastern Adriatic - Dulčić, Jakov (Annales. Series historia naturalis, 1999)
Petelinka (Luvarus imperialis) Rafinesque, 1810 je zelo redka vrsta v Jadranskem morju. V članku so zajeti glavni morfometrični in meristični podatki o zgodnjih razvojnih stopnjah te ribe. Junijski zapisi kažejo, da se petelinka najbrž drsti v vzhodnem Jadranu. Njeno širjenje po Jadranu je bržkone povezano s tako imenovanimi "jadranskimi dotoki", za katere pričakujemo, da jih bomo pozneje lahko potrdili. Status petelinke bi bilo treba oceniti na trajni osnovi, saj postaja vse bolj očitno, da so neobičajne vrste, predvsem tiste na robu razširjenosti, lahko pomemben kazalec sprememb v okolju.
Keywords: astrodermella; hystricinella; Luvarus imperialis; vzhodni Jadran; zapisi