Palestrina's Vestiva i colli as a model for the parody process in Gabriello Puliti's early works - Lovrinić, Nikola (De musica disserenda, 2008)
Številni kompozicijski slogi, ki jih je Gabriello Puliti (ok. 1580-1644) uporabil v svojih prvih dveh tiskanih zbirkah s preloma 16. stoletja nedvomno odsevajo razpon njegovega osnovnega glasbenega urjenja. Uporabo raznovrstnih slogov v komponiranju enake glasbene zvrsti - motetov oz. večernih psalmov - lahko morda razumemo tudi kot vajo v skladateljskih postopkih. Med glasbenimi postopki, ki jih je Puliti uporabil, je še posebno zanimivo parodiranje. V motet En dilectus meus iz zbirke Sacrae modulationes (1600) je Puliti na primer vstavil temo iz madrigala Vestiva i colli (1566) G. P. Palestrine. Skladateljevemu lastnemu, povsem homofonemu uvodu v motet sledi dobesedni citat prvega dela Palestrinovega madrigala, transponiran za kvinto navzdol, z le neznatnimi ritmičnimi spremembami, potrebnimi zaradi novega podloženega besedila.
Keywords: Puliti, Gabriello, ok.1580-1644; Palestrina, Giovanni Pierluigi da, 1525-1594; glasba; music; 16.st.; parodiranje