Zaznava sovražnega govora na slovenskem spletu - Vehovar, Vasja (Teorija in praksa, 2012)
V članku najprej ločujemo kaznivi sovražni govor od drugih oblik spornega komuniciranja, predvsem od neprimernega izražanja (npr. kletvic) in nesprejemljivega govora, ki je lahko predmet civilnih tožb (npr. razžalitve). V empiričnem delu analiziramo razumevanje sovražnega govora med slovenskimi uporabniki interneta. Izkaže se, da sporno komuniciranje uporabnike sicer zelo moti, vendar pa sovražni govor razumejo izjemno ohlapno. Na eni strani ga večinoma sploh ne prepoznajo, na drugi strani vanj vključujejo druge oblike spornega komuniciranja, ki jih ni mogoče kazensko preganjati kot sovražni govor. V sklepni razpravi umeščamo rezultate v kontekst prizadevanj za boljše razumevanje in tudi reguliranje sovražnega govora
Keywords: Hate speech; Sovražni govor; Spletni portali; Web portals; Internet; Regulation; Freedom of speech; Svoboda govora; Elektronski mediji; Digital media; Družboslovno raziskovanje; Social science research; Slovenia; Slovenija; spletni mediji; kazniva dejanja