Mobilita residenziale transfrontaliera nel contesto dell'Unione europea - Jagodic, Devan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2011)
Prispevek preučuje izviren pojav prostorske mobilnosti na notranjih obmejnih območjih EU, ki ga avtor opredeljuje s terminom čezmejna stanovanjska mobilnost (ČSM). Obravnavani fenomen, ki se pod vplivom evropskih integracijskih procesov vse bolj uveljavlja tudi v slovensko-italijanskem obmejnem pasu, zajema mobilnost ljudi, ki se odločajo za nakup nepremičnin in za selitev na drugo stran meje, hkrati pa ohranjajo trajne in intenzivne odnose z matičnim okoljem. V slovensko-italijanskem obmejnem pasu je ČSM rezultat suburbanizacije Trsta, tj. postopne širitve italijanskega mesta protiruralnemu zaledju slovenskega Krasa, ki spodbuja široko razpravo znotraj slovenskega javnega mnenja. Po uvodnem poskusu oblikovanja teoretičnega okvirja za obravnavo ČSM, avtor v nadaljevanju predstavlja izsledke kvantitativne raziskave, ki jo je izvedel med 126 državljani Italije, priseljenimi na območje slovenskega Krasa. Analiza empiričnih podatkov želi prispevati k poznavanju doslej še skromno raziskanega pojava, hkrati pa preveriti skladnost z nakazanimi teoretičnimi premisami.
Keywords: meje; Trst; čezmejna mobilnost; transnacionalizem; suburbanizacija; karst; Kras