Requisitely holistic development methods for improving human resource performance - Veingerl Čič, Živa (Teorija in praksa, 2016)
Članek predstavlja razvoj metod za izboljšanje uspešnosti sodelavcev v dejavnosti gostinstva in turizma. Usposobljeni sodelavci so dragoceni organizacijski viri ter pomembni dejavniki kakovosti poslovanja v gostinstvu in turizmu. Zaposlovanje človeškega potenciala in povečanje njegove vrednosti s celovitim pristopom k sodelavcem s pomočjo "zadosti in potrebno celovitih metod razvoja" (coaching, mentorstvo, sponzorstvo, in medgeneracijsko sodelovanje) pomaga organizacijam, da ustvarijo zavezo za trajnostni razvoj in oblikujejo programe, ki zaposlenim omogočajo in jih hkrati motivirajo k realizaciji njihovih najvišjih potencialov. V članku predlagamo družbeno odgovoren in inovativen model z uporabo zadostno in potrebno celovitih metod razvoja, ki zagotavlja uspešnost in psihično dobro počutje zaposlenih v sektorju gostinstva in turizma.
Keywords: človeški viri; human resources; metode razvoja; performance management; requisitely holistic development methods; tourism; tourism industry; turizem; upravljanje uspešnosti