Integrating happiness research into endpoint indicators of social life cycle analysis - Mann, Stefan (Managing global transitions, 2025)
Končni kazalniki za analizo družbenega življenjskega cikla (S-LCA) so še vedno manj konsolidirani kot tisti za okoljsko LCA. Obstaja široko soglasje, da bi moralo biti človekovo blagostanje osrednji cilj družbene trajnosti in s tem tudi S-LCA. Kljub temu sta trenutno dve glavni podatkovni zbirki za S-LCA omejeni na množenje delovnih ur s kakovostnim ali tveganjsko prilagojenim faktorjem. Namen tega prispevka je oceniti skladnost med to tehnično pragmatičnostjo in dobro uveljavljenimi ugotovitvami raziskav o sreči. Analiza se začne z argumentom, da sta dokazljivost in posledičnost nujna kriterija za vsako uporabljeno spremenljivko. Nato je prikazano, da nekatere spremenljivke, kot je revščina, niso posledične, medtem ko enota delovnih ur ne izkazuje nobenih dokazov o povezavi s subjektivnim blagostanjem. Analiza zaključi, da bi bil preprost točkovni končni kazalnik primernejši za S-LCA kot trenutni kazalnik, ki temelji na urah.
Keywords: analiza življenjskega cikla; družbena trajnost; endpoint; indicators; kazalniki; končni kazalnik; life cycle analysis; social sustainability