Rodbina v luči srednjeveških listin - Preinfalk, Miha (Zgodovinski časopis, 2001)
Članek obravnava na podlagi objavljenih in neobjavljenih srednjeveških listin sorodstvena razmerja in sorodstveno terminologijo znotraj ožje družine in širše rodbine. Opazne so sicer razlike med mlajšimi in starejšimi ter latinskimi in nemškimi listinami, čeprav se sorodstvena terminologija v osnovi ne razlikuje bistveno niti od današnje. Predvsem to velja za poimenovanja članov ožje družine, medtem ko so izrazi za člane širše rodbine pogosto zelo široki in z današnjega stališča nenatančni, saj pokrivajo celo vrsto sorodstvenih razmerij, pogosto tudi zelo oddaljene ali celo nekrvne. Za boljšo predstavljivost so v tekst vstavljene kratke genealoške tabele, ki jih ob koncu dopolnjujejo širše zastavljene preglednice in dva "slovarčka" z latinsko-slovensko in nemško-slovensko sorodstveno terminologijo.
Keywords: history; zgodovina; genealogija; genealogy; rodoslovje; biografije; srednji vek; Middle Ages; Slovenia; Slovenija