Začetki slovenskega cecilijanstva v luči korespondence med Antonom Foersterjem in Franzom Xaverjem Wittom - Nagode, Aleš (Muzikološki zbornik, 2007)
Skladatelj in cerkveni glasbenik Anton Foerster je v dosedanjih glasbeno zgodovinopisnih obravnavah veljal za osrednjo osebnost in idejnega vodjo cecilijanskega gibanja na Slovenskem. Novoodkrita korespondenca z Francem X. Wittom, vodjo nemškega ACV in urednika revije Musica sacra, pa ga postavlja v drugačno luč. V pismih izraženi Foersterjevi pogledi na cerkveno glasbo in konkretne osebnosti slovenske cerkvene glasbe se močno oddaljujejo od stališč, ki jih je za svoje propagiralo društvo. To ne prinese le bistvenih sprememb v naše poznavanje Foersterjevih umetniških nazorov, temveč ključno spreminja naše vedenje o oblikovanju idejne osnove in konkretnem delovanju Cecilijinega društva za Ljubljansko škofijo.
Keywords: cecilijanstvo; Foerster, Anton, 1837-1826; katoliška cerkvena glasba; Slovenia; Slovenija