Imajo slovenska mala mesta dobra izhodišča za trajnostni razvoj? - Špes, Metka (IB revija (Ljubljana), 2008)
Mala mesta imajo v primerjavi z velikimi v želenem in pričakovanem obdobju trajnostnega urbanega razvoja praviloma nekatere večje priložnosti, sprejemajo pa tudi nekatera tveganja. V prispevku so predstavljena osnovna metodološka izhodišča in rezultati dvostranskega raziskovalnega projekta, katerega osnovni namen je proučiti stanje v malih mestih na Češkem in v Sloveniji glede na njihove možnosti za trajnostni razvoj. Dosežena raven njihovega trajnostnega razvoja je bila ocenjena z dostopnimi in medsebojno primerljivimi kazalniki treh osrednjih polj urbane trajnosti: ekonomske, socialne in okoljske. Razvrščanje malih mest v tri razrede za omenjena polja trajnosti je bilo izvedeno na osnovi povprečnih vrednosti niza kazalnikov. Vzporedno z izbiro najbolj relevantnih kazalnikov (skupaj jih je 12, štiri za vsako polje) trajnostnega razvoja malih mest je bila narejena še njihova tipologija. Predvidevamo namreč, da se naselja s 5000 do 15.000 prebivalcev glede na demografske značilnosti, funkcijo, genezo, morfologijo itd. združujejo v štiri značilne tipe: industrijska mala mesta, zaposlitveni centri v ruralnem območju, satelitska in terciarna mala mesta.
Keywords: Slovenia; Slovenija; urbani sistemi; mesta; mala mesta; razvoj; sustainable development; trajnostni razvoj; raziskave