Notes on spermatophores in Cyphophthalmus duricorius Joseph (Arachnida: Opiliones: Sironidae) - Novak, Tone (Annales. Series historia naturalis, 2005)
Avtor je med revizijo družine Sironidae v Sloveniji našel na treh samicah vrste Cyphophthalmus duricorius JOSEPH, 1868, ki je tipska vrsta rodu, pritrjene spermatofore. Sestojijo iz treh delov: končnega zaobljenega dela, podobnega preluknjani stisnjeni žogi, cevastega ter osnovnega dela. Ovalni končni del meri okrog 250-320 pm v premeru, cevasti del je okrog 420-450 pm dolg, medtem ko osnovni del ni bil izmerjen, ker spermatofori niso bili odstranjeni s samic. Spermatofori C. duricorius duricorius 50 zelo podobni tistim pri C. serbicus HADŽI, 1973, ki so prvi opisani spermatofori med Cyphophthalmi.
Keywords: Arachnida; Opiliones; pajkovci; Sironidae; spermatofor