Feministična vstopanja v uprizoritvene umetnosti - Smerkolj Simoneti, Jaka (Amfiteater (Ljubljana), 2025)
Prispevek pod drobnogled jemlje serijo predavanj-performansov o seksualnem užitku žensk Spolna vzgoja II v režiji Tjaše Črnigoj kot primer feminističnega gledališča v Sloveniji. Uvodoma razdela presečišča feminističnih teorij in uprizoritvenih umetnosti. V vsakem posameznem delu (Diagnoza, Consentire, Zmožnost, Igre, Borba) razmišlja o feminističnih vstopanjih v uprizoritveno prakso tako na nivoju produkcije in snovanja procesa, pri čemer odločilno vlogo igra usmeritev v formo dokumentarnega gledališča, kakor tudi na nivoju vsebinske in formalne analize uprizoritev, kjer Spolna vzgoja II postopoma prehaja od vprašanj teles žensk do širših problematik položaja žensk v družbi in vpliva patriarhata na najintimnejše dele njihovih življenj. Raznolike strategije pristopanja k odrskemu materialu in njegovega posredovanja občinstvu razkrivajo presečnost feminističnega gledališča, kot se udejanja v Spolni vzgoji II.
Keywords: documentary theatre; dokumentarno gledališče; feminist performance studies; feminist theatre; feministične študije scenskih umetnosti; feministično gledališče; Sex education II; Spolna vzgoja II; Tjaša Črnigoj