Testing of dependencies between stock returns and trading volume by high frequency data - Gurgul, Piotr (Managing global transitions, 2013)
Članek obravnava analizo odvisnosti med donosnostjo, nihajnostjo in obsegom trgovanja z delnicami petih podjetij, ki kotirajo na dunajski borzi, in petih podjetij, ki kotirajo na varšavski borzi. Na podlagi hitrih podatkov za ta podjetja so bili narejeni preizkusi, ki temeljijo na primerjavi Bernsteinovih kopul gostot z uporabo Hellingerjeve distance. Članek predstavlja nekaj vzorcev vzročnih in ostalih povezav med donosnostjo delnic, realizirano nihajnostjo ter pričakovanim in nepričakovanim obsegom trgovanja. Obstaja linearna povezava med realizirano nihajnostjo in pričakovanim obsegom trgovanja, ni pa nelinearne povezave v nasprotni smeri. Avtorja sta ugotovila močno linearno in nelinearno povezavo med donosnostjo obveznic in pričakovanim obsegom trgovanja. Nista pa opazila povezave v nasprotni smeri. Preverila sta tudi, ali obstaja frakcijska kointegracija. Kljub enakovrednosti parametrov realizirane nihajnosti in obsega trgovanja v daljšem obdobju se ti parametri v daljših časovnih obdobjih ne gibljejo enako.
Keywords: realized volatility; realizirana nihajnost; trading volume; obseg trgovanja; dinamične medsebojne povezave; dynamic interrelations; copulas; kopule; fractional cointegration; frakcijska kointegracija