Zastiranje lokalnih konceptov, kot je samoupravljanje, in potencial njihovega odstiranja - Kurnik, Andrej (Teorija in praksa, 2019)
Članek tematizira mehanizme zastiranja lokalnih zgodovin in konceptov, kot je samoupravljanje, strategije njihovega afirmiranja v postkolonialnih kontekstih Latinske Amerike in nastavke za morebitno raziskavo o samoupravljanju. Ugotavlja, da je koncept samoupravljanja zastrt zaradi neoliberalnega izključevanja koncepta dela in lokalne zgodovine iz politične misli. Na podlagi branja latinskoameriških teoretikov, kot so Tapia, Mignolo in De Castro, oriše nekatere teoretične strategije za afirmacijo lokalne zgodovine ter preseganje za kolonialnost oblasti značilne ideje univerzalnega in na tej podlagi definira alterglobalni dizajn kot odprto razmerje med lokalnimi zgodovinami in globalnim dizajnom. Na koncu tematizira samoupravljanje kot ambivalenten koncept, ki niha med moderno in altermoderno.
Keywords: Neoliberalizem; Postcolonialism; Postkolonializem; Samoupravljanje; Self-management by employees