Pohodništvo - cvet šolskega športa - Maver, Nuša (Šport (Ljubljana), 2016)
Slovenci smo narod, ki ga med drugim zaznamuje gorniška dejavnost. Z njo se ukvarjamo že od davne preteklosti, gorništvo je bilo tudi sredstvo, s katerim smo se vztrajno upirali okupatorjem in tako obdržali slovenske gore. Pomembno je, da domovinske vrednote ne gredo v pozabo in jih prenašamo na naslednje generacije. Tukaj nastopi težava, saj v ospredje prihaja pridih športa kot tekmovalne panoge, amaterstvo in rekreacijo pa dajemo na stranski tir, s čimer se izgublja tudi prvotna oblika čistosti športa. To je opazno tudi na šolskem področju, kjer se velikokrat izogibamo za zgodovino izjemno pomembni dejavnosti - gorništvu. Pa ne samo za zgodovino, tudi za sedanjost. S pohodom v hribovite dežele otroka vsaj za trenutek rešimo sodobnega ritma življenja in mu omogočimo, da zadiha na svežem zraku, naučimo ga vztrajnosti ter monotono hojo povežemo z dejavnostmi, ki ga morda zanimajo - naravoslovjem, glasbo, fiziko. Poleg tega je planinstvo dejavnost, ki skorajda nima omejitev. Za njeno ukvarjanje potrebujemo relativno malo denarja, dostopna je praktično po vsej Sloveniji in z ustrezno izbiro ciljev v katerem koli letnem času. Učitelj se mora sicer držati učnega načrta, toda pri vsebinski izvedbi lahko uporabi veliko domišljije in v otrokov zaklad izkušenj doprinese nekaj dragocenih spominov.
Keywords: children; cross-curriculum integration; curriculum; hiking; medpredmetne povezave; mladostniki; motivacija; motivation; otroci; pohodništvo; sport; šport; učni načrt; youth