Identiteta in drugost v slovenski dramatiki - Kermauner, Taras (Traditiones (Ljubljana), 1997)
Za avtorja je bistven odnos do drugosti, razčlenjuje ga s pomočjo hiperkompleksnega modela, sestavljenega iz štirih (sub)modelov: 1. Identiteta (Id); 2. Dvojček (Dč) oz. bratomornost (Bm); 3. Dvojnik (Dv) oz. liberalna družba (LD); 4. Odrešenjsko krščanska cerkev (OKC). Na mnogih primerih iz slovenske dramatike avtor pokaže, da vsi modeli razen zadnjega nujno privedejo ali v Bm in sveto vojno ali v avtizem-narcizem in blodnjo, torej v avtodestrukcijo in v praznino niča. Le OKC (sub)model je zmožen dojeti in sprejeti drugost kot drugost ter s tem omogoča svet, ki se ne izgublja ali redigira k niču.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; slovenska dramatika; literarne študije; identiteta