Percepcije pripadnikov družbenih manjšin o legitimnosti kriznega upravljanja med pandemijo covida-19 - Žagar, Mitja (Teorija in praksa, 2025)
Ob kratki predstavitvi pregleda literature, konceptualnega in metodološkega okvira članek predstavlja prve ugotovitve in rezultate terenskega raziskovanja percepcij in stališč pripadnikov družbenih manjšin, zlasti narodnih/etničnih/jezikovnih manjšin in drugih specifičnih skupnosti o pandemiji covida-19, krizi in kriznem upravljanju med pandemijo z vidika legitimnosti kriznega upravljanja in ukrepov, njihovega vpliva na človekove pravice in svoboščine ter uresničevanje načela nediskriminacije, na situacijo, položaj, pravice, varstvo, vključevanje in integracijo manjšin. Terenska raziskava z uporabo odprtih globinskih intervjujev v sosednjih državah Avstriji, Hrvaški, Italiji, Madžarski in Sloveniji je bila izvedena (v okviru raziskovalnih projektov ARRS/ARIS in Obzorja Evrope) med poletjem 2021 in junijem 2024.
Keywords: COVID-19 pandemic; crisis management and measures; družbene manjšine in njihovi pripadniki; krizno upravljanje in ukrepi; legitimacy of crisis management; legitimnost kriznega upravljanja; narodne/etnične/jezikovne manjšine; national/ethnic/linguistic minorities; pandemija covida-19; social minorities and persons belonging to them