Can young members of Slovene minorities in neighbouring countries be useful for Slovenia’s diplomacy? - Udovič, Boštjan (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2022)
Članek obravnava vprašanje vključevanja mladih pripadnikov slovenskih manjšin v sosednjih državah v aktivnosti slovenske diplomacije in zunanje politike, pri čemer predpostavlja, da je ključni predpogoj za to razumevanje Slovenije kot matične domovine. Ugotovitvi članka sta dve: prva se nanaša na to, da je definicija matičnosti kot koncepta sui generis problematična, saj se spreminja glede na različne spremenljivke; druga ugotovitev pa se nanaša na konkretno študijo primera – mlade pripadnike slovenskih manjšin v sosednjih državah. Ti namreč Slovenijo (in slovenstvo) razumejo v različnih kontekstih in predstavah. To pa pomeni, da mora Slovenija temeljito prestrukturirati – in po različnih merah ukrojiti – svoje razumevanje lastnih nacionalnih manjšin v sosednjih državah, če želi mlade pripadnike slovenskih manjšin v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji in na Madžarskem vključevati v svojo zunanjo politiko in diplomacijo.
Keywords: Avstrija; diplomacija; Hrvaška; Italija; Madžarska; manjšine; mladi; Slovenija