Trendi in izzivi konkurenčnega prava in politike - Grilc, Peter (Podjetje in delo, 2023)
Po zadnji veliki reformi konkurenčnega prava, posebej njegovega izvrševanja po letu 2000, ki je bila do zdaj najbolj dramatičen reformni premik v njegovi zgodovini, je konkurenčno pravo zaznamovala vrsta notranjih in zunanjih dogodkov, ki so zahtevali nove odzive in prijeme zakonodajalcev, sodne prakse, prakse organov za izvrševanje in nadzor. Bogati sta bili strokovna in znanstvena razprava. Razpravo glede na naslov omejujemo, ker se osredotoča na pregled zadnjih dveh desetletij, posebej na pregled zadnjih dveh let, pa tudi na prihodnost, ki bo zanimiva zaradi zelo dinamičnega razvoja in hitrih sprememb v ekonomiji. Razprava je zato omejena na naslednje: (1) odziv konkurenčnega prava in politike na krize od leta 2008 (finančno-gospodarska leta 2008 in naprej, pandemija covid-19 leta 2020 in naprej, energetska leta 2022 in naprej); (2) temeljni dokumenti EU za opredelitev politike konkurence po letu 2020; (3) razvoj konkurenčnega prava in politike v letih 2021 in 2022 v EU in v Združenem kraljestvu po brexitu; (4) projekcija razvoja konkurenčnega prava in politike; (5) prihodnji trendi konkurenčnega prava in politike na izbranih ožjih področjih (posebej digitalni prehod).
Keywords: digitalizacija; gospodarsko pravo; konkurenca; konkurenčna politika; konkurenčno pravo; smernice; trendi; zeleni prehod