"/ ---/ in der Dünung / wandernder Worte." - Božič, Andrej (Primerjalna književnost, 2013)
Vprašanju o literarnozgodovinskem kontekstu ustvarjalnosti Paula Celana se poskušam približati ob vodilu problema vloge in statusa citata kot znamenja recepcije zgodovinskega dogajanja literature, tako njene tradicije kot njene sodobnosti. V okviru razvoja Celanovega opusa izpostavim soočenje z usodo in z delom Osipa Mandelštama.
Keywords: Celan, Paul, 1920-1970; Mandelštam, Osip, 1891-1938; nemška poezija; avtopoetika; citat; citatnost; ruska poezija; Judaism; judovstvo