The importance of being "on the road" - Duarte, José (ELOPE (Ljubljana), 2015)
Zgodbe ceste so pomembni kulturni objekti, ki ˝nudijo pripraven prostor za raziskovanje˝ (Cohan and Hark 1997, 2) raznolikih krajin in tako prispevajo k srečevanju potujočega s samim seboj ali z Drugim. Takšna kulturna srečevanja so priložnost za notranjo refleksijo o narodih, v katerih se protagonisti gibajo. Tak je tudi primer bratov Whitman v The Darjeeling Limited (2007, Wes Anderson), ki se odpravijo na popotovanje po Indiji, med katerim iščejo duhovno razsvetljenje in se soočajo s svojo preteklostjo. Spopad s tujim Drugim jim na novo osmisli tako predstave o Indijcih kot življenjske cilje. Članek z vidika transformacijske moči popotovanj in prek analize filma The Darjeeling Limited kot filma ceste proučuje prebujenje bratov, ki na poti do samospoznanja potujejo vse globlje v indijsko krajino.
Keywords: Anderson, Wes:The Darjeeling Limited; kinematografija; popotovanje; transformacija; zgodbe ceste