Spremljanje porabe kisika in frekvence srčnega utripa med simulacijo tekmovanja v kegljanju - Rauter, Samo (Šport (Ljubljana), 2016)
Namen raziskave je bil oceniti stopnjo napora med simulacijo tekmovalnih okoliščin pri kegljačih oziroma kegljačicah. Vzorec merjencev je sestavljal 12 izkušenih kegljačev (6 moških in 6 žensk), ki so bili izbrani iz kegljaške reprezentance Slovenije. Raziskava je bila sestavljena iz dveh delov, in sicer iz testov v laboratoriju (indirektna metoda določanja maksimalne porabe kisika po Astrandu - 6 minutno submaksimalno kolesarjenje) in simulacije tekmovanja v kegljanju (120 lučajev). Rezultate smo primerjali in analizirali glede na serije 10 lučajev. Rezultati so pokazali, da so vrednosti porabe kisika in frekvence srčnega utripa ves čas na zelo podobnem nivoju. Hkrati smo s pomočjo predhodnega testa za oceno aerobnih sposobnosti ugotovili, da lahko tekmovanje v kegljanju s stališča porabljene energije ocenimo kot nizko intenzivno vadbo, saj se vrednosti porabe kisika med simulacijo tekmovanja gibljejo 40-45 % maksimalnih vrednosti porabe kisika.
Keywords: effort; frekvenca srčnega utripa; heart rate; kegljanje; napor; nine pin bowling; oxygen consumption; poraba kisika; simulacija tekmovanja; simulation of competition; sport; šport