Del monje ávido de lectura al apuntador idealista - Stojanović, Jasna (Verba hispanica, 2012)
V prispevku avtorica razčlenjuje več srbskih romanov od razsvetljenstva do današnjih dni, katerih glavni junaki kažejo očitne podobnosti z glavnim likom Cervantesovega romana Veleumni plemič don Kihot iz Manče. Gre za dela Dositeja Obradovića Život i priključenija (1783), Roman bez romana Jovana Sterije Popovića (1838), za več romanov Jakova Ignjatovića (Večiti mladoženja,1878, Vasa Rešpekt, 1875, Milan Narandžić, 1860-62) in za delo Sančova verzija Ratomirja Damjanovića (1999). Avtorica razčlenjuje njihovo osebnost tako, da najprej izpostavi podobnosti s Cervantesovim junakom in nato razišče razlike ali posebnosti, ki izhajajo iz pisateljevega sloga, časa nastanka (18., 19. in 20. stoletje) in/ali poetike srbske nacionalne književnosti. Namen članka je raziskati, kako in v kakšni meri je bila Cervantesova zapuščina v srbski književnosti ustvarjalno preoblikovana ter katere značilnosti don Kihotove osebnosti so kljubovale času.
Keywords: Spanish literature; španska književnost; srbska književnost; literarni liki; Cervantes Saavedra, Miguel de: Don Kihot