Kratkoročni spomin in metaspomin pri otrocih - Rožman, Mojca (Šolsko polje, 2010)
V prispevku smo se ukvarjali z razlikami v nekaterih spominskih sposobnostih pri otrocih v zgodnjem otroštvu. Naš namen je bil preveriti in ugotoviti, kakšne so razlike v zgodnjem otroštvu v kratkoročnem spominu in metaspominu. Navedeno smo preverjali pri udeležencih, ki so bili stari štiri in šest let. Ugotovili smo, da se otroci razlikujejo po sposobnosti kratkoročnega spomina. Starejši imajo večji obseg kratkoročnega spomina in si lahko tako zapomnijo večjo količino informacij kot mlajši. S področja metaspomina smo preverjali deklarativno in proceduralno metaspominsko znanje. Dobljeni rezultati so nam potrdili, da starejši otroci izkazujejo več znanja o lastnih spominskih procesih kot mlajši otroci. Pri preverjanju proceduralnega metaspominskega znanja smo ugotovili, da vsi otroci precenjujejo lastne spominske spretnosti. Starejši otroci pri svoji napovedi do določene mere tudi upoštevajo povratno informacijo o dosežku, medtem ko je mlajši ne. Zanimala nas je tudi povezanostkratkoročnega spomina in metaspomina. Ugotovili smo še, da metaspominsko znanje otrokom koristi tudi pri kratkoročni zapomnitvi dražljajev.
Keywords: early childhood; kratkoročni spomin; memory development; metamemory; metaspomin; otroštvo; razvoj spomina; short-term memory; vzgoja in izobraževanje; zgodnje otroštvo