Ali se izvedenec lahko moti - Sever, Alenka (Podjetje in delo, 2014)
Izvedensko delo je izjemno odgovorno, zato so napake, ki jih izvedenec/izvedenka naredi, ne le neprijetne, ampak imajo lahko daljnosežne posledice. Avtorica je povzela del mednarodnih priporočil, ki so si podobna v teh smernicah: (1) izvedenec mora identificirati izvedenski problem; (2) upoštevanje razlik med kliničnim pregledom in pregledom v procesu izdelave izvedenskega mnenja; (3) uporaba več različnih virov informacij; (4) uporaba znanstveno podprtih psihodiagnostičnih postopkov z ustreznimi psihometričnimi karakteristikami; (5) potreba po samoomejevanju izvedenca. Avtorica opozarja na posebno občutljiva področja - izvedenstvo v primeru predšolskih otrok, oseb z blago travmatsko poškodbo možganov in zlasti na zahtevnost izvedenstva v primeru nasilnih dejanj.
Keywords: izvedenstvo; sodišča; sodna zmota; sodni postopek