Europe's (un)common heritage(s) - Craith, Máiréad Nic (Traditiones (Ljubljana), 2012)
Čeprav se sklicuje na preteklost, je koncept dediščina zakoreninjen v sedanjosti in selektivno rabljen za sodobne namene. Evropske ustanove krepijo koncept skupne evropske dediščine, skupne vsem državam/narodom. V diskurzu o dediščini gre za poskus, da bi utrdili pripoved o evropskih splošnih vrednotah. Članek kritizira vizijo skupne evropske dediščine v utrjevanju evropske identitete in si prizadeva za zamisel o skupni dediščini kot orodju družbene povezanosti.
Keywords: ethnology; Etnologija; cultural heritage; Kulturna dediščina; Evropska identiteta; European identity; Evropa; Europe