Populism and the consumer society - Çakirdiken, Emre (Teorija in praksa, 2022)
Z raziskavo poskušamo osvetliti, kako naraščajoča potrošniška kultura vpliva na politične trende v predstavniških demokracijah. V zadnjih letih smo priča precejšnjemu porastu populizma po vsem svetu. Čeprav so politični pristopi ključnega pomena, je za razumevanje populizma potrebno upoštevati tudi sociološki pogled. Zato bomo obravnavali in razjasnili vprašanja s kombiniranjem političnega in sociološkega pogleda. Rezultati raziskave kažejo, da naraščajoča potrošniška kultura tlakuje pot vzponu populizma v predstavniških demokracijah. Ko potrošniška kultura pride v večjo krizo, je večja verjetnost, da bo populizem postajal močnejši in dobival podporo zaradi volivcev, ki se bodisi ne udeležijo volitev, oddajo prazno glasovnico oz. pragmatičnih volivcev
Keywords: Politična kultura; Populizem; potrošniška družba; Potrošnja (ekonomija)