Merjenje učinkovitosti inovacijskih politik - Lipnik, Aleš (Teorija in praksa, 2017)
Prispevek predstavlja analizo učinkovitosti inovacijskih politik Združenih držav Amerike, Evropske unije in Republike Slovenije, narejeno na podlagi lastnega modela. Model vključuje dve komponenti na strani vlaganj (finančni vložki v izobraževanje, raziskave in razvoj ter človeški viri, ki predstavljajo potencial za raziskave in razvoj (v nadaljevanju R&R), ter dve komponenti na strani izhoda iz inovacijskega procesa, in sicer produkcijo (objave, zaščitena intelektualna lastnina) - kot vmesni produkt inovacijskega procesa, ki še nima ekonomske vrednosti, - ter ekonomski učinek, sestavljen iz prihodkov, ustvarjenih v inovacijskem procesu. Model išče povezavo med investicijami v proces R&R in njihovimi ekonomskimi učinki ter želi na tak način podati obstoječim inovacijskim lestvicam še dodaten vpogled v učinkovitost inovacijskih politik v analizo vključenih držav. Na podlagi rezultatov modela je podana ocena slovenske raziskovalno-razvojne politike.
Keywords: Effectiveness; efficiency; Innovation policy; Innovations; Inovacije; Inovacijska politika; inovativnost; Učinkovitost