A family of multigraphs with large palette index - Avesani, Maddalena (Ars mathematica contemporanea, 2019)
Pri danem pravilnem barvanju povezav multigrafa brez zank definiramo paleto vozlišča kot množico barv povezav, ki so incidentne s tem vozliščem. Paletni indeks multigrafa je definiran kot minimalno število različnih palet vozlišč med vsemi pravilnimi barvanji povezav tega multigrafa. V članku definiramo paletni psevdograf povezavno obarvanega multigrafa in raziščemo nekaj njegovih lastnosti. Pokažemo, kako z naravno uporabo teh lastnosti dobimo prvo znano družino multigrafov, pri katerih paletni indeks lahko izrazimo kot kvadratni polinom v maksimalni stopnji multigrafa. Naš rezultat poskušamo analizirati tudi v povezavi z nekaj sorodnimi vprašanji.
Keywords: barvanje povezav; edge coloring; interval edge-coloring; intervalno barvanje povezav; paletni indeks; palette index