Odgovornost države ali občine kot kontrolnega, večinskega delničarja oziroma družbenika v javnih podjetjih in podjetjih v javni lasti - Podgorelec, Peter (Podjetje in delo, 2016)
V 264. členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) je urejena odgovornost zaradi škodljivega vpliva tretje osebe na družbo. Kot tretja oseba se šteje tudi kontrolni delničar oziroma družbenik. Po mnenju avtorja pa bi bilo treba uporabo pravil koncernskega prava razširiti tudi na primere, ko ima položaj obvladujočega imetnika deležev država ali lokalna skupnost.
Keywords: delničarji; država; gospodarske družbe; javna podjetja; nadzor; občine; odškodninska odgovornost