Srednješolske književne vsebine na recepcijskem situ - Žbogar, Alenka (Jezik in slovstvo, 2003)
V razpravi je osvetljena kompleksnost in odgovornost procesa izbire in diferenciacije srednješolskih književnih vsebin. Navedeni so kriteriji, ki jih pri tem velja upoštevati. Teoretična izhodišča teorije recepcije, didaktike književnosti in literarne teorije (konkretno kratke zgodbe in novele) te izsledki eksperimenta, izvedenega med dijaki 4. letnika gimnazije in srednje strokovne in tehniške šole, so služili sooblikovanju kriterijev. Predstavljeno je, kaj radi berejo mlajši in starejši pubertetniki, za slednje pa tudi, kako berejo. Članek sklepajo konkretni predlogi umetnostnih besedil (kratkih zgodb in novel) ter pojmov za interpretacijo, diferenciranih za različne stopnje (prvi in četrti letnik) ter programe izobraževanja (gimnazije in 4-letne srednje strokovne in tehniške šole).
Keywords: književnost; literature; didactic method; didaktika; literarna teorija; literary theory; srednje šole