Dr. Mitja Deisinger (1942–2026) - Zobec, Jan (Pravnik, 2026)
Dr. Mitja Deisinger (1942–2026) je bil eden najvidnejših slovenskih kazenskih in ustavnih pravnikov ter dolgoletni predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, od leta 2008 pa tudi član uredniškega odbora revije Pravnik. S svojim obsežnim znanstvenim opusom, zlasti s komentarji kazenske zakonodaje, je pomembno zaznamoval slovensko pravno stroko. Posebno pozornost je namenjal vprašanjem odgovornosti pravnih oseb, korupciji, pranju denarja in varstvu gospodarstva. Njegovo delo je presegalo kazensko pravo in segalo tudi na področje ustavnega prava ter drugih družbenih vprašanj. Kot ustavni sodnik je s tehtnimi ločenimi mnenji obogatil ustavnosodno presojo. Med letoma 1997 in 2003 je kot predsednik Vrhovnega sodišča prispeval k njegovi modernizaciji in krepitvi sodniške neodvisnosti. Zavzemal se je za evropske vrednote ter bil soustanovitelj Konference predsednikov evropskih vrhovnih sodišč. Spodbujal je odpravo krivic iz časa totalitarnega sistema in približevanje evropskim standardom. Odlikovali so ga človeška toplina, optimizem, spoštljivost in moralna drža. V slovenski pravni in širši družbeni skupnosti zapušča trajen strokovni in osebni pečat.
Keywords: constitutional law; corporate criminal liability; criminal law; Deisinger, Mitja; judicial independence; kazensko pravo; odgovornost pravnih oseb; sodniška neodvisnost; Supreme Court; ustavno pravo; Vrhovno sodišče