Jezikovnostilne razlike in sorodnosti v govoru ruskega in slovenskega politika - Kopač, Barbara (Teorija in praksa, 2020)
Namen članka je ugotoviti, katere jezikovnostilne prijeme v svojih govorih uporabljajo politiki pri oblikovanju političnih sporočil. Na analizi dveh govorov slovenskega in ruskega politika lahko ugotovimo, da oba govornika rada uporabljata jezikovna sredstva z vplivanjsko močjo (ponavljanje, glagolski vid, naklon in podobno). Razlike v njunih govorih opazimo predvsem v uporabi osebe, v kateri je govor podan. Ko želita zadevo objektivizirati in povečati njeno veličino, uporabljata tretjo osebo ednine. Če želita poudariti soodgovornost, uporabita prvo osebo množine, ko pa je njun namen, da poudarita svojo pomembnost, uporabita prvo osebo ednine. Slednjo ruski govorec uporablja veliko pogosteje kot slovenski.
Keywords: jezikovni stili; Political communication; Political language; Politics; politični govor; Politični jezik; Politično komuniciranje; Politiki; ruski politiki; slovenski politiki; Stilistika; Stylistics