Vpliv menedžmenta na kakovost vsebinske obdelave knjižničnega gradiva - Kos, Jelka (Knjižnica, 2010)
Vsebinska obdelava, ki predstavlja vsebino knjižničnega gradiva, je ena izmed važnejših aktivnosti, ki podpira proces poizvedovanja. Kakovost slednjega je odvisna od kakovosti predstavljanja vsebine gradiva. Če je to predstavljeno nezadostno ali neustrezno, bo kakovost poizvedovanja prav tako neustrezna in nezadostna. To pomeni, da lahko neustrezna dodelitev vsebinskih oznak vodi do neuspešne poizvedbe - uporabnik ne najde relevantnega gradiva. Kakovost vsebinske obdelave lahko izboljšamo tako, da preučimo vse dejavnike, ki vplivajo na njeno kakovost. Slednja je odvisna od številnih dejavnikov. Avtorica si zastavi vprašanje: Ali na kakovost vsebinske obdelave vpliva tudi knjižnični menedžment, ki ni neposredno povezano s samim delovnim postopkom vsebinske obdelave? V prispevku je obravnavana povezava med kakovostjo vsebinske obdelave in knjižničnim menedžmentom. Podan je koncept kakovosti, opredeljena je kakovost vsebinske obdelave in analizirani so dejavniki, ki vplivajo na njeno kakovost. Avtorica analizira kakovost vsebinske obdelave in njene dejavnike z vidika štirih osnovnih menedžmentskih funkcij: načrtovanje, organiziranje, usmerjanje in nadzorovanje. Na podlagi analize in logičnih povezav med kakovostjo vsebinske obdelave in menedžmenta je avtorica zaključila, da je kakovost vsebinske obdelave odvisna med drugim tudi od menedžmenta.
Keywords: vsebinska obdelava; knjižnično gradivo; management; menedžment; knjižnice