Ustavnosodna presoja zakonodajnega referenduma po novem - Kaučič, Igor (Podjetje in delo, 2015)
S spremembo 90. člena Ustave Republike Slovenije referendum ni več dopusten za štiri skupine zakonov. O dopustnosti razpisa referenduma o teh zakonih bo odločal Državni zbor, v sporu med predlagateljem referenduma in Državnim zborom, ki bo zavrnil razpis referenduma, pa bo odločalo Ustavno sodišče. Predmet spora bo vprašanje, ali gre v konkretnem primeru (materialno in formalno) za zakon, ki je z Ustavo izključen iz referendumskega odločanja. Poleg tega pa ni izključena presoja dopustnosti referenduma tudi o drugih zakonih, zlasti zaradi varstva pomembnih ustavnih vrednot. Domnevati je, da se bo pri tem Ustavno sodišče oprlo na ustaljeno sodno prakso in z njo postavljena merila, med temi zlasti na doktrino o prepovedi referenduma oziroma zlorabi zakonodajne pristojnosti.
Keywords: pristojnosti; referendum; ustavna sodišča; ustavne pravice; ustavnosodna presoja