Okluzijska vadba za moč - Kambič, Tim (Šport (Ljubljana), 2018)
Skeletne mišice so eden izmed največjih endokrinih organov, ki sodelujejo pri različnih procesih ohranjanja homeostaze, zato je vzdrževanje skeletne mišične mase in moči pomemben dejavnik za zdravo, dolgo in kvalitetno življenje. V večini primerov neuporaba mišic zaradi različnih kroničnih bolezni, mišično-skeletnih poškodb in/ali starosti vodi do mišične oslabelosti, ki je eden izmed klinično najpogostejših mišično-skeletno stanj po vsem svetu. Ob pojavu omenjenih zdravstvenih stanj se navadno odsvetuje ali pa je celo kontraindicirana uporaba težkih bremen pri vadbi za moč. V zadnjem času so raziskave pokazale, da vadba z majhnimi bremeni do odpovedi vodi do primerljive hipertrofije kot vadba s težkimi bremeni. V nadaljevanju je predstavljena okluzijska vadba za moč z majhnimi bremeni. Okluzijska vadba za moč omogoča varen in relativen hiter razvoj mišične moči in hipertrofije že pri velikosti bremena 20 % 1 RM. V prispevku so predstavljene zakonitosti, vadbene količine, učinki in varnost okluzijske vadbe za moč.
Keywords: mišična hipertrofija; mišična moč; okluzija; skeletne mišice; vadba za moč