Rastlinsko in živalsko podobje v poeziji Svetlane Makarovič - Novak-Popov, Irena (Jezik in slovstvo, 2011)
Rastlinsko in živalsko podobje v zgodnjih zbirkah Svetlane Makarovič za odrasle (Somrak, Kresna noč, Volčje jagode) ponazarja razpoloženja lirskega subjekta in atmosfero, v naslednjih (Srčevec, Pelin žena, Sosed gora, Tisti čas) pa emocije, medčloveške odnose, prekrške in zločine nad šibkejšimi bitji.Z izpostavljanjem individualnih, izvirnih vidikov pesnica izpričuje razočaranje in ogorčenje nad izgubo skladnosti z naravnimi silami in pozabo svetosti življenja. Specifični nabor vrst usklajuje s kozmičnimi ciklusi, ob rastlinskih pa ustvarja vtis poznavalke endemičnih zelišč z zdravilnimi in škodljivimi učinki. Pesmi aktualizirajo, sprevračajo in groteskno potencirajo pozitivne in negativne pomenske vrednosti, ki jih živemu svetu pripisuje kultura, še posebej predznanstvena vednost v konceptu velike verige bitij, in jih zato z lahkoto prepoznavamo in sprejemamo tudi odtujeni sodobniki.
Keywords: Makarovič, Svetlana, 1939-; Slovene literature; Slovene poetry; slovenska književnost; slovenska poezija; Slovene writers; slovenske pesnice; motif of animal; motif of plant; motiv živali; motiv rastline