France Marolt’s research, artistic and educational work as reflected on sound recordings - Kunej, Drago (Traditiones (Ljubljana), 2025)
Članek obravnava manj raziskani vidik dela Franceta Marolta – njegove zvočne posnetke na direktno rezanih gramofonskih ploščah z 78 vrtljaji na minuto. Avtor v članku analizira kontekst Maroltovih posnetkov ziljske ohceti, predstavlja zbrane metapodatke in obravnava uporabljeno tehniko snemanja. Posnetke umešča v zgodovinski okvir raziskovanja ljudske glasbe na Slovenskem in v širše Maroltovo delo ter prikazuje preplet njegovih umetniških, raziskovalnih in pedagoških dejavnosti.
Keywords: folk music research; France Marolt; Gailtal Wedding; Gramofonske plošče; gramophone records; Marolt, France, 1891-1951; raziskovanje ljudske glasbe; Slovenska ljudska glasba; sound documents; ziljska ohcet; zvočni dokumenti