Varstvo osebnih podatkov v Zakonu o oskrbi z električno energijo - Dacar, Rok (Podjetje in delo, 2022)
V pravnem redu Evropske unije je pravica do varstva osebnih podatkov temeljna človekova pravica, ki jo na ravni primarnega prava zagotavljata Listina o temeljnih pravicah in Pogodba o delovanju Evropske unije, na ravni sekundarnega prava pa jo sistematično ureja Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Direktiva o skupnih pravilih notranjega trga električne energije in spremembi Direktive 2012/27/EU določa obveznost namestitve sistemov naprednega merjenja porabe električne energije, ki zbirajo podatke o porabi električne energije v posameznih gospodinjstvih. Nekateri tako pridobljeni podatki spadajo med (izjemno občutljive) osebne podatke, iz njih je namreč mogoče razbrati navade članov gospodinjstva (na primer kdaj se kdo vrne domov, kdaj vklopi določen gospodinjski aparat), zato direktiva vsebuje tudi določbe o varstvu tako pridobljenih osebnih podatkov, ki v pretežnem delu sledijo določbam GDPR, vendar pa so med režimoma varstva osebnih podatkov iz teh dveh aktov razlike. Relevantne določbe direktive so v slovenski pravni red prenesene z Zakonom o oskrbi z električno energijo, ki v drugem oddelku drugega poglavja vsebuje določbe o obveznosti namestitve sistemov naprednega merjenja in njihovih tehničnih specifikacijah ter varstvu osebnih podatkov, ki se z njimi zbirajo.
Keywords: Electricity Supply Act; obdelovanje osebnih podatkov; personal data protection; prenos direktive; processing of personal data; sistemi naprednega merjenja; smart metering systems; transposition of a directive; varstvo osebnih podatkov; Zakon o oskrbi z električno energijo