Vermanšaft na Gorenjskem - Kokalj Kočevar, Monika (Studia Historica Slovenica, 2016)
Avtorica na podlagi arhivskega gradiva predstavi pred- in povojaško formacijo vermanšaft Koroške ljudske zveze, ki so jo v dogovoru med šefom civilne uprave in skupino oboroženih oddelkov nemške nacionalsocialistične stranke, SA Gruppe Südmark, ki je bila pristojna za Južno Koroško, poleti 1941 po nemškem modelu in podobnih vzpostavitvah v zasedenih deželah s civilno upravo v Evropi, ustanovili v Južni Koroški. Predstavljeno je oblikovanje vodstva vermanšafta na Gorenjskem, formiranje enot, številčno stanje, usposabljanje, delovanje in vključevanje v druge enote.
Keywords: civilna obramba; civilna zaščita; druga svetovna vojna; Gorenjska; Koroška; Koroška ljudska zveza; mobilizacija; oboroževanje; Slovenija; svetovna vojna 1939-1945