Odsevi materialne kulture v šaljivih in zabavljivih ljudskih pesmih Štrekljeve zbirke - Vrabič, Jerneja (Traditiones (Ljubljana), 2013)
Članek razkriva nekatere elemente materialne kulture, kakor so zapisani v zadnjem delu četrte knjige Štrekljeve zbirke Slovenske narodne pesmi (1895-1923). Pesmi so bile večinoma zbrane ob koncu 19. in na začetku 20. stoletja. Avtorica obravnava način življenja, prehrano, načine oblačenja predmete in izdelke, ki so bili v rabi med 18. in 20. stoletjem. Ob dejstvu, da ljudska pesem prehaja iz roda v rod, in da sta literarni in resnični svet prepletena, avtorica primerja ljudske pesmi in resnična dejstva družbenega življenja v preteklih stoletjih.
Keywords: ethnology; Štrekelj, Karel, 1859-1912; Etnologija; folk songs; Ljudsko slovstvo; oral literature; Slovene folk songs; Ljudske pesmi; Ethnopoetics; slovenske ljudske pesmi; materialna kultura