Razmerje med nacionalnimi in nadnacionalnimi identitetami v civilni misiji Evropske unije na Kosovu EULEX - Arko, Sara (Traditiones (Ljubljana), 2014)
Članek na podlagi etnografske raziskave v misiji Evropske unije za krepitev pravne države na Kosovu (EULEX) predstavi dinamiko med nacionalnimi in nadnacionalnimi identitetami skozi preplet treh vidikov istovetenja: soočanje z raznolikostjo v mednarodni misiji, trdovratnost posameznikove nacionalne identitete in percepcije evropske identitete. Članek obravnava transnacionalne izkušnje in svetovljansko držo v razmerju z (nad)nacionalnimi identitetami posameznikov, ki jim delo v misijah pomeni način življenja.
Keywords: cultural anthropology; kulturna antropologija; narodna identiteta; national identity; kozmopolitizem; cosmopolitanism; Kosovo; Europe; Evropa