Novi ljubljanski tramvaj - oprostite, pelje do Maribora? - Nikšič, Matej (Urbani izziv, 2002)
Stalno naraščajoča motorizacija v Ljubljani zahteva temeljit premislek o prihodnjem urejanju prometa v mestu in regiji. Vnovična uvedba tramvajskega sistema, ki bi povezoval širši prostor po sistemu tramvaj-vlak in bi bil integriran z drugimi transportnimi sredstvi, je ena od predlaganih rešitev. Brez spremembe današnjih potovalnih navad sicer ne more zaživeti, zato je vključevanje javnosti v vseh fazah ključnega pomena. Hkratno urejanje javnih površin, ki se ponuja ob umeščanju sistema v prostor, lahko bistveno prispeva k (do)oblikovanju podobe mesta, ki postaja vse pomembnejša primerjalna prednost v konkurenčni tekmi med mesti.
Keywords: Ljubljana; mestni promet; prostorsko planiranje; spatial planning; tramvaji; tramvajski promet; urbanism; urbanizem