Evropska unija kot sociološki problem - Horvat, Marjan (Teorija in praksa, 2019)
Namen znanstvenega prispevka je historični pregled socioloških perspektiv v proučevanju evropske integracije, utemeljen na tezi, da so zagate, s katerimi se danes sooča Evropska unija, tudi posledica neustreznih teorij in konceptov v dozdajšnjem proučevanju teh tematik. Avtor tezo podkrepi z analizo vplivov zunajznanstvenih dejavnikov na izbiro tematik v preteklem proučevanju evropskih integracij in z razčlembo epistemoloških težav pri formiranju sociologije evropskih integracij kot poddiscipline sociologije ali evropskih študij. Na tej osnovi kronološko predstavi poskuse "osvobajanja" sociologije evropskih integracij; od ideologije, ki jo imenuje teleološki integracionizem, in nato od političnih ved in evropskih študij. Na koncu nakaže perspektivo v proučevanju evropskih integracij, ki temelji na metodološkem pluralizmu in afirmaciji subjektivne razsežnosti v proučevanju, saj je tovrsten pristop po mnenju avtorja nujen v razčlembah postkrizne, politično diferencirane Evrope.
Keywords: European identity; Evropska identiteta; Evropska unija; Integracijski procesi; Process of integration; Sociological aspects; Sociološki vidik