Poskus etimološke analize glasbe - Barsova, Inna Alekseevna (Muzikološki zbornik, 2007)
Teorija "notranje forme", ki jo je razvil ruski znanstvenik A. Potebnja iz teorije W. Humoldta, vključuje postopek, uporaben za etimološko analizo. Muzikološki pomen tega nauka kaže iskati v naslednjih vsebinah: 1. iskanje globljega lingvističnega smisla v umetnini; 2. analogija med umetnino in svetom - v obeh je vključen "totalni smisel"; 3. tri substance besede in umetnine - (duhovna) vsebina, notranja forma in zunanja forma - nasproti dvema: formi in vsebini. "Notranja forma" lahko nastopi skozi različne "etime", kot so lestvica, retorična figura, motiv ali izvedena tonska višina, citat, zvrst, ritual. V primerjavi s celostno ali strukturno analizo, ali pa tudi z drugimi vrstami analize, etimološka analiza glasbe lahko ustvari občutek zgodovinske dinamike glasbenega jezika.
Keywords: analiza; beseda; etimologija; etymology; glasba; music; notranja forma